Boer en filosoof Jan Huijgen houdt serieus rekening met de ineenstorting van ons voedselsysteem. Weg brood, weg beleg, weg zuivel, weg groenten, weg fruit. “Er hoeft maar iets te gebeuren.”

Hij heeft het niet zelf bedacht, verzekert Jan Huijgen in zijn kantoor op de Eemlandhoeve bij Bunschoten. De term ‘col- lapse’ in relatie tot het voedselsysteem komt in de officiële documenten van de Europese Unie geregeld terug. In de vergaderkamers houden ze rekening met de kans dat het helemaal misgaat, weet hij.

Wie al een vaag gevoel van onbehagen koesterde over de manier waarop ons voedselsysteem vandaag functioneert, is na een gesprek met Huijgen zonder twijfel écht bezorgd. In de rust van de vrijdagmiddag – het meeste werk van

de week zit erop – slaat de boer de benen over elkaar en plaatst zijn vingertoppen nadenkend tegen elkaar. Om hem heen staan boeken, veel boeken. Een dreigende titel als Farmageddon springt in het oog, maar ook wat ideologischer ogende boeken als Weet wat je eet, Liever lokaal en Sterven voor een idee vullen de ruimte. Op een mestvork op stan- daard prijkt de tekst ‘Boeren hebben een oplossing’. “Ons voedsel komt steeds grootschaliger op een paar plekken bij elkaar. Heel veel onderdelen van het voedselsysteem zijn gedigitaliseerd. Als er een storing komt, gaat het systeem plat. Er hoeft maar iets te gebeuren en het brood belandt niet meer in de supermarkt.”

Lees het volledige interview in het mei-nummer van De Nieuwe Koers. Abonneer hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *