Is het vuur van de hel uitgedoofd?

Is het vuur van de hel uitgedoofd?
/

Steeds minder predikanten en kerkgangers rekenen de hel tot een centraal dogma in het christelijk geloof. Ze preken, spreken en horen er minder over. Maar in behoudende kringen wint de traditionele kijk op de hel juist aan populariteit, niet het minst bij jongeren.


Verder lezen

‘God zei tegen me: Wij zijn in de hemel heel moe van jou’

'God zei tegen me: Wij zijn in de hemel heel moe van jou'
Net als zijn vader en overgrootvader blijft hij het podium zoeken, want domineeskinderen blijven preken. Maar vijftig dagen coma hebben Otto de Bruijne veranderd. ‘Wat geloof ik nog meer wat niet feitelijk gebeurd is, maar wel als waarheid
Verder lezen

‘Het gaat niet om wat ik doe, maar om wie ik mag zijn’

‘Het gaat niet om wat ik doe, maar om wie ik mag zijn'

Afgelopen donderdag overleed Martine Vonk op de leeftijd van 45 jaar. Martine was tussen 2003 en 2009 columnist voor De Nieuwe Koers. Karel Smouter interviewde haar in 2010. “Het gaat niet om wat ik doe, maar om wie ik mag zijn.”


Verder lezen

‘Opeens dacht ik: het is inderdaad een drama’

'Opeens dacht ik: het is inderdaad een drama'

Predikant Nynke Dijkstra verloor als veertienjarig meisje haar moeder. Nynke was te jong en het verdriet te groot, de rouw ging in een doosje, het deksel er stevig op. Totdat het verdriet onverwacht als een tsunami naar buiten kwam. “Sindsdien heb ik mijn moeder recht kunnen doen doordat ik om haar kan rouwen.”


Verder lezen

De wil tot macht

De wil tot macht

In het kennen, de natuur, de wetenschap, de logica, het bewustzijn, de samenleving, de staat, het individu: overal heerst uiteindelijk de wil om te heersen.


Verder lezen

De waarheid over seks?

De waarheid over seks?

Seks is iets lichamelijks. En het bepaalt goeddeels je identiteit. Dat is de manier waarop onze samenleving seks vandaag definieert. Maar, vraagt Ype de Boer zich af in zijn boek Het erotisch experiment, is dat nu dé waarheid over seks?


Verder lezen

O God, hier is uw kind

O God, hier is uw kind

Ik zat aan zijn ziekenhuisbed. Hij zat er afgemat en verslagen bij, met een enorme rubberen slang in z’n luchtpijp. Bloeding, beroerte – flarden van woorden die je doen sidderen. Het was in een zijkamer van een hightech-ziekenhuis, het soort dat je als voorganger dom en onhandig doet voelen. Maar ik wilde erg graag weten wat er speelde. En bood zijn vrouw een kop koffie aan.


Verder lezen