We hebben onze medewerkers gevraagd om u een pareltje mee te geven voor op vakantie. Een idee, een boek, een ontdekking. Misschien geven ze uw vakantiekoffer nog een beetje meer glans?


Kloosterinspiratie op de camping

De zomervakantie heeft iets weg van Oud en Nieuw. Met als overeenkomst de neiging om terug- en vooruit te kijken. Hoe was het afgelopen seizoen? Wat ging goed en wat pak ik na de zomervakantie echt anders aan? Ik ben van plan deze zomer Rust en regelmaat; wat je kunt leren van het leven in een klooster te lezen. Het boek van de beroemde monnik Anselm Grün wil de waarden van de benedictijnse levenswijze verbinden met het leven van eenvoudige stervelingen als u en ik. Hoe geef je thuis en op het werk je grenzen aan, ga je om met conflicten en uitstelgedrag? Hoe hanteer je rituelen en ritmes en leef je met elkaar samen? De monniken weten de antwoorden – door schade en schande wijs geworden, zo wordt me al bladerend duidelijk. Ben wel benieuwd of een campingvakantie zich leent voor rust en regelmaat. En anders stel ik de invoering van het benedictijnse ritme uit. Tot ná de vakantie.

Sjoerd Wielenga – journalist


U2 live in Parijs

Natuurlijk is het live meemaken van een U2 concert niet te evenaren vanaf de bank, maar de ‘Live In Paris’ DVD / BluRay komt zo dicht in de buurt, dat ook hier geldt: je moet het wat mij betreft een keer zien. Kies een mooie zomeravond en neem de tijd om deze volledige registratie van de Innocence + Experience tourstop in Parijs tot je te nemen. U2 wist altijd al actualiteit als geen ander te duiden met haar muziek, maar hier komt het met de aanslagen in Parijs en de vluchtelingenproblematiek des te harder binnen. Genieten van een show zonder de ogen te sluiten voor het nieuws!

Leon van Steensel – muziekrecensent


Cultuursnuiven in Gent

Vlaamse tongen beweren dat Gent de mooiste stad van België is. Ik geloof dat. De middeleeuwse stadsburcht Gravensteen was ooit de residentie van de Graven van Vlaanderen en staat er nog altijd fris bij. Het altaarstuk ‘De aanbidding van het lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck uit 1432 hoort op je bucketlist. Te zien in de Sint-Baafskathedraal. In het Caermersklooster zijn gedurende de restauratie van dit werk boeiende en spotgoedkope tentoonstellingen te zien. De Poëzieroute leid je langs achttien panelen met prachtige gedichten. Verder nog: topmusea, veel beeldende kunst, kerken, abdijen, torens, monumenten. De aanwezigheid van een universiteit zorgt voor extra levendigheid en goede boekhandels. Dat alles wordt aangeboden in een aangenaam-rommelige Vlaamse gemoedelijkheid. Een koel Belgisch biertje aan de pittoreske Korenlei maakt het na een warme dag net even af. Is 200 kilometer rijden (vanaf Utrecht) te ver voor één dag? Overnachten kan, maar houd rekening met stevige prijzen.

Arie Kok – Hoofdredacteur


Verliefd op een piano

In Haarlem bevindt zich de pianozaak Andriessen Piano’s, aan de Botermarkt 18. Er staan piano’s met karakter van soms een eeuw oud, met de daarbij behorende unieke klank. In een deel van de muziekzaak kunnen handjevol liefhebbers geduldig sleutelen en singer-songwriter Michael Prins heeft er enkele clips opgenomen. Eigenaar Frank Bonarius is een langharige, uiterst vriendelijke, totaal niet commercieel ingestelde liefhebber. Hij kan eindeloos vertellen, bijvoorbeeld over de achtergronden van een vleugel uit het jaar 1903 tot avonturen die hij beleefde met een meesterpianist die om onzinnige redenen het vervoer, het stemmen en de huur van een concertvleugel niet wilde betalen.

Bij Andriessen Piano’s werd ik op slag stapelverliefd op een kleine vleugel, een Bluthner Leipzig 120.000. Daar heb ik ontdekt dat dit dus kan: verliefd worden op een piano. Helaas kon ik de Bluthner met geen mogelijkheid thuis kwijt, tenzij ik ‘m als eettafel zou gebruiken. Maar op een eettafel speel je geen piano, dus waarom zou je het andersom wel doen? Ben je uitgepraat en uitgespeeld, koop dan pal naast de muziekzaak een Italiaans ijsje in de daartoe prima uitgeruste Italiaanse ijssalon.

Wilfred Hermans – journalist


Onontdekt talent in een zeecontainer

Door een zeker persoon uit mijn vriendenkring heb ik me laten vertellen dat het concept van theaterfestival de Parade in mijn stad is bedacht. Slechts een luttele straat scheidt de bedenker van mijn Amersfoortse werkplek. Nu is dat op zich geen reden om meteen diehard fan te worden, maar het voelt wel goed om in de nabije omgeving van zo’n artistieke geest te mogen ademhalen.

Vorig jaar bezochten we De Parade in het Moreelsepark in Utrecht; deze zomer zal het Amsterdam worden. Daar schuilt geen diepe gedachte achter, maar de creatieve karavaan met zijn vele restaurants en tenten doet tussen 23 juni en 28 augustus vier steden aan – Utrecht dus, en Amsterdam dus, en daarnaast ook Rotterdam en Den Haag – en dan kun je kiezen. Opnieuw hopen we ons te vergapen aan de meer dan honderd kleine theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen die het spektakel biedt. Niet zelden kijk je naar onontdekt talent in – bijvoorbeeld – een zeecontainer en dat vind ik persoonlijk hartstikke leuk, want al die mensen die al zo goed zijn en het podium van Carré onder hun kont geschoven krijgen, nou, die hoef ik niet meer te zien. De entree wordt per voorstelling geheven en de koffie is prijzig. Maar daar betaal je dan ook voor.

Jasper van den Bovenkamp – Eindredacteur


Voetbal, vriendschap en andere zaken van levensbelang.

Uit & Thuis is om verschillende redenen een ideaal vakantieboek. Karl Ove Knausgård werkte jarenlang aan zijn zesdelige autobiografische serie Mijn Strijd. Het is dan ook te begrijpen dat de Noorse auteur na voltooiing van dit diepgravende psychologische werk zich met een wat luchtiger onderwerp bezig ging houden. Uit & Thuis is Knausgårds briefwisseling met de Zweedse sportschrijver Fredrik Ekelund tijdens het WK voetbal van 2014 in Brazilië. Knausgård heeft een naar eigen zeggen ‘protestantse’ kijk op de sport (hij volgt de wedstrijden thuis via de televisie). Ekelund stort zich ‘katholiek’ in het voetballende feestgedruis in Rio de Janeiro. De sportjournalist beschrijft ook het intense Braziliaanse verdriet; het organiserende land werd in de halve finale ongekend vernederd door Duitsland (7-1). Knausgård en Ekelund dringen al corresponderend door in het wezen van voetbal, vriendschap en andere zaken van levensbelang.

Johan Bakker – muziekrecensent


Zes uur familiegeschiedenis

Als je de dertig aantikt, ervaar je dat de tijd waarin alles ging omdat het zo ging voorgoed vervlogen is. Wie dat sentiment zo nu en dan de vrije loop wil geven, doet er goed aan dat te combineren met een geweldig lange, maar minstens zo mooie Italiaanse film: La Meglio Gioventù, wat zoiets betekent als ‘het beste van de jeugd’. La Meglio Gioventù, een film die begin deze eeuw veel kijkers in schier eeuwigdurende melancholie achterliet, vertelt in zes uur het verhaal van een Italiaanse familie en in het bijzonder het verhaal van twee broers: Nicola en Matteo. Aanvankelijk hebben ze dezelfde dromen, lezen ze dezelfde boeken en delen ze dezelfde vrienden. Maar als Giorgia op hun pad komt, een meisje met een psychische stoornis, neemt hun leven een andere wending. Nicola wordt psychiater, Matteo hangt z’n studieboeken aan de cipressen en meldt zich bij de politie. Ondertussen schrijdt het leven met z’n grote en kleine dramatiek voort, tegen het decor van de grote gebeurtenissen uit de recente Italiaanse historie: van de overstroming van Florence tot het terrorisme van de Rode Brigade. La Meglio Gioventù schildert met zachte en soms rauwe streken een aangrijpende geschiedenis die je niet licht zult vergeten.

Felix de Fijter – Eindredacteur


Intiem theater in de Amersfoort

Natuurlijk; op het binnenstadsplein kun je genieten van een spectaculaire vuurwerkshow, maar het leukste aan Spoffin is de inspirerende, vernieuwende en soms experimentele straatkunst in de straatjes achteraf. Net buiten de binnenstad, waar theatermakers in intieme setting hun nieuwste performance uitproberen. Spoffin internationaal street arts festival, van 25 tot en met 28 augustus in Amersfoort, bezorgt je sowieso voor een lekkere avond hangen in de stad. Je bent nergens aan gebonden, je geniet van theater, dans, circus en muziek, je hopt van locatie naar locatie en als je vertrekt, betaal je zoveel als het moment je waard was. Wie niet bang is voor de afwisseling van groots en meeslepend en heel klein en intiem, zou zeker een bezoekje aan Amersfoort moeten wagen.

Johanne de Heus – Illustrator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *