Angst en onbehagen in de samenleving leiden tot extreme reacties. Van nietsontziende woede tot eenzijdig begrip voor de zieligheid van daders. We weten niet goed raad met het kwaad, constateert Beatrice de Graaf. In haar essay ‘Heilige strijd’ zoekt ze een alternatief.

tekst en beeld Tjerk de Reus

Elk jaar doet Beatrice de Graaf (1976) een check bij haar eerstejaarsstudenten. “Aan het begin van het semester vraag ik: zijn jullie voor de doodstraf? Jarenlang nul komma niks. Niemand was vóór de doodstraf. Maar het beeld is behoorlijk gekanteld: een krappe meerderheid van mijn studenten is nu voorstander van de doodstraf.”

Het stellen van deze vraag is Beatrice de Graaf in een notendop. Ze is wetenschapper, expert op het terrein van veiligheid en terrorisme, maar ook gewoon heel nieuwsgierig naar de ervaring van mensen die ze tegenkomt. Ze peilt graag welke gevoelens van veiligheid en onveiligheid de sfeer bepalen. En wat hebben mensen voor ogen, als oplossing? Over deze vragen schrijft De Graaf ook in haar nieuwe boek, Heilige strijd, dat de ondertitel ‘verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad’ meekreeg. Het is geen wetenschappelijke tekst, maar een essay dat mikt op bezinning. Als je het kort moet samenvatten, komt het inhoudelijk hierop neer: angst en onzekerheid leiden – bij ‘gewone’ burgers, bij politieke leidslieden, bij opiniemakers – tot een voorstelling van het kwaad die ons niet verder helpt, maar misschien wel verder in de problemen brengt. Van der Graaf brengt de notie van ‘het einde van het kwaad’ naar voren: het resultaat van een ‘heilige strijd’. Niet van onze heilige strijd, maar die van God.

Is het een aparte ervaring om een ‘geloofsboek’ te publiceren, naast uw wetenschappelijke publicaties?

“Het is spannend. Het publieke domein is nogal outspoken, heeft soms een nogal gure sfeer, waarin het moeilijk is om je kwetsbaar op te stellen. En dat doe ik natuurlijk wel, in dit essay. Maar ik ben niet zozeer bang voor de reacties. Het punt dat mij parten speelde tijdens het schrijven, is toch vooral het aanmatigende ervan. Je reikt bij wijze van spreken boven je macht, als je spreekt over het kwaad. Het is echt een groot thema, en wie ben ik in vergelijking met mensen die getroffen worden door onheil, door een aanslag, door verlies? Ik heb dit boek met overtuiging geschreven, maar ik heb er ook een ongemakkelijk gevoel bij. En dat heeft te maken met de werkelijkheid die achter onze woorden ligt, als we over het kwaad spreken.”

Het hele verhaal lezen? Download hier de PDF-editie voor € 4,95. Of sluit een proefabonnement af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *