• Ik vind jou soms best wel een beetje hopeloos, zegt ethicus Theo Boer over arts en filosoof Bert Keijzer. Die zegt op z’n beurt dat Theo Boer wel over zwemles zit te kletsen, maar nog nooit water heeft gezien. En dan gaat het allemaal over euthanasie, leven en dood. Komen ze nog ergens dichter bij elkaar?
  • Kaartenbakken krimpen, ker- ken sluiten. Maar in allerlei dorpjes in Noordoost-Friesland luiden de kerkklokken nog gewoon op zondag. En de kersverse ‘protestantse bisschop’ Wim Beekman is stellig: de dorpskerk blijft. Hoe reëel is dat? En wat vinden ze er in Friesland zelf van? Een reportage.
  • Moeten we naar IJslands voorbeeld gescheiden onderwijs overwegen? Jongens en meiden apart? Theoloog en presentator Marleen Stelling, lector seksediversiteit Gerda Geerdink en ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins reageren.

Geen abonnee, toch lezen? Klik hier en koop de digitale editie van De Nieuwe Koers voor € 4,95. 

  • Berlijn, de stad waar tachtig jaar geleden op grote schaal bezittingen van Joden kort en klein werden geslagen, lijkt vandaag opnieuw een vruchtbare bodem voor antisemitisme. De stad telde vorig jaar 947 antisemitische incidenten in Berlijn; een toename van 60 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Wat is er in Duitsland aan de hand?
  • Waarheid is altijd subjectief, luidt een postmodern credo. Maar mensen die deze stelling bezigen, zijn niet consequent. Ze relativeren wél de waarheden van anderen, maar die van henzelf verdragen nog niet het geringste korreltje zout. Désanne van Brederode onderzoekt in haar eerste column voor De Nieuwe Koers hoe die paradox kan worden overwonnen.
  • New Wine gaat samen met Vineyard opleidingsmodules ‘Koninkrijkstheologie’ aanbieden op de CHE. Maar past zo’n theologisch fundament wel bij een beweging die de Geest juist graag onbekommerd laat waaien? Ronald Westerbeek en Hans Alblas denken van wel.
  • In het laatste deel van de serie over bijzonder pastoraat, brengt Johan Hardeman een bezoek aan de Woerdense kermis. Je moet van kermispastoor Bernard van Welzenes geen theologische haarkloverij, ontdekte hij al gauw, maar eenvoud, creativiteit en humor.
  • Hij groeide op in een dorpje zonder water en elektriciteit. Nu is Ahmed Marcouch de burgemeester van Arnhem. Dat hij geen blad voor de mond neemt, wordt hem vanuit zijn eigen gemeenschap niet altijd in dank afgenomen. ‘Dan denk ik: oh nee, ze weten wie ik ben, straks willen ze me pakken.’
  • Wie het risico wil vermijden om op zijn nummer te worden gezet, moet niet naar de kerk gaan, vindt Kees van Ekris. Hij voert een pleidooi voor ‘profetische prediking’. Martin Luther King is een van zijn grote inspiratiebronnen.
  • Toen bleek dat Jorien Ouweneel en haar man kinderloos zouden blijven, voelde dat als rouw om een kind dat er al was – onzichtbaar, maar zo reëel. “Dat speelse in je huis mis ik het meest. ‘Kijk eens, mama!’, dat idee.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *