• Aanbiddingsleider Jannica van Barneveld werd plotseling doodziek. En toen ze de dood in de ogen keek, bleef de geloofsrust, waar ze als aanbiddingsleider zo vaak over gesproken en gezongen had, uit. “Door mijn dankbaarheid heen ben ik nog steeds bang voor de dood.
    • De Nieuwe Koers opende dit jaar met een special over opvoeding. We vroegen ons in dat nummer af: contrasteert de christelijke opvoeding vandaag eigenlijk (nog) wel met het seculiere ideaalbeeld van een succesvol leven? Diezelfde vraag is het uitgangspunt van het debat dat we op donderdagavond 4 oktoberover deze thematiek organiseren. Vier vooruitblikken.
    • Kunsthistorica Lieke Wijnia houdt er niet zo van dat musea ‘seculiere tempels’ worden genoemd. Toch stond het in de titel van haar zomerlezing in Museum Catharijneconvent afgelopen maand. “Juist om er een beetje tegenaan te schoppen. De relatie tussen kerk en kunst is namelijk veel complexer.” Een interview.
    • Omdat wij in het publieke leven ironie steeds minder dulden en begrijpen, zal de alledaagse werkelijkheid ons op een dag verstikken. Waarom zouden we het zover laten komen, vraag Jasper van den Bovenkamp zich af.
  • Geen abonnee, toch lezen? Klik hier en koop de digitale editie van De Nieuwe Koers voor € 4,95 (vanaf 6 juli). 

  • Volgende maand schuift vicepresident Piet Hein Donner definitief zijn stoel bij de Raad van State aan. Eén van zijn nieuwe baantjes is die van voorzitter van de Raad van Toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit. In dit nummer legt Donner zijn leven naast dat van Mozes.

  • Tjerk de Reus recenseert Foon, de nieuwe roman van Marente de Moor. Ze schetst de spanning tussen het glasharde Sovjet-atheïsme en de intuïtie dat het bestaan een mysterie is. “De verbeelding bestaat, Nadja, niet alleen in ons hoofd.” Ook aandacht voor de gedichtenbundel van Désanne van Brederode en Het land houdt van stilte van Fieke Gosselaar.

  • Op onze filmpagina’s aandacht voor The Reports on Sarah and Saleem, Den skyldige en Journeyman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *