‘Geloof is een bres geslagen in je twijfel,’ schreef Willem Jan Otten ooit. Twijfel en geloof horen dus bij elkaar. Maar daar is niet iedereen van overtuigd. Ds. Bram Beute werd daar hard mee geconfronteerd. Als theologiestudent en later als predikant vond hij het moeilijk om openlijk toe te geven dat hij vaak twijfelde aan het bestaan van God. Hij voelde zich een spelbreker in een omgeving vol gelovigen die het zeker wisten. Hij schreef er een boek over, waarin hij de vragen en thema’s langsloopt die met geloven en twijfel te maken hebben. Is geloven hetzelfde als weten?

Is twijfelen zonde? Hoe kun je God ervaren? Hij heeft het daarbij vooral tegen mensen die zich als twijfelaar onder de gelovigen ook een spelbreker voelen. ‘Ik geloof, geloof ik’ is een laagdrempelig en prettig leesbaar boek geworden. Beute is docent geweest, en dat merk je aan zijn heldere uiteenzetting. Door de hoofdstukken weeft hij zijn eigen verhaal, heel kwetsbaar en van hart tot hart. In het laatste hoofdstuk geeft Beute vijftien (positieve) redenen waarom hij toch gelooft. Dat is wat mij betreft vijftien keer raak! (Arie Kok)

Ik geloof, geloof ik, eerlijk over twijfel en geloof, ds. Bram Beute, uitgeverij Plateau, 148 pag., € 14,95.

One thought on “De twijfel van ds. Bram Beute

  1. Geachte dominee,

    Hartelijk dank voor dit mooie boekje. Het heeft mij verder geholpen. Niet dat ik zo’n grote twijfelaar ben, maar ook geen grote gelovige. Heel veel dingen uit dit boekje hebben mij aan het denken gezet en het heeft mijn geloof in God verrijkt. Ik heb in mijn leven veel nare dingen meegemaakt: veel ziekte, toenemende slechtziendheid, relatieproblemen,problemen met de kinderen. Dat staat een goede relatie met God vaak in de weg, terwijl het aan de andere kant de enige manier is om de moed erin te houden. Zo heeft geloven zijn ups en downs. Door dit boekje begrijp ik dat dat er ook mag zijn en dat je bij God altijd opnieuw mag beginnen. Hij hakt en snoeit in mijn leven om mij bruikbaar te maken voor zijn koninkrijk. Dat doet vaak pijn en vaak begrijp ik ook niet waarvoor dit nodig is. En als ik de Bijbel lees, heb ik heel veel vragen. Zo las ik vandaag een psalm waarin de dichter juicht over tienduizenden die vallen aan zijn zijde, maar hij blijft staande door Gods bescherming. Dat vind ik een moeilijke tekst. Ook gelovigen vallen in de strijd en blijven liggen. Misschien zal ik eenmaal begrijpen wat hiermee wordt bedoeld.

    Ik wil de verwerkingsvragen nog eens doornemen. Daar zitten veel moeilijke, confronterende vragen tussen. Toch ben ik er blij mee. Het zet me echt aan het denken en voorkomt dat ik Gods vergeving als al te vanzelfsprekend accepteer. Ik ga ermee aan de slag en hoop dat u nog veel mooie reacties op dit boekje krijgt.

    Met vriendelijke groet,
    Warna Kisteman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *