Deze maand de volgende onderwerpen.

  • Het leven heeft nog steeds geen zin, maar reflecteren helpt wel”, zegt Franca Treur. “Al word ik er alsnog wel somber van.” We spreken haar naar aanleiding van haar boek Hoor nu mijn stem, dat deze week verschijnt. Hiermee neemt ze haar lezers opnieuw mee de bevindelijke wereld in.
  • Een confronterend betoog van de Amerikaanse hoogleraar George Yancy met het opschrift ‘Is uw God dood?’. “Hebt u Hem begraven in de grootse, versierde crypten van uw gods- gebouwen?“, vraagt hij zich af. “Hebt u met uw theologie, uw luidruchtige, statige gebeden en uw begaafde redevoeringen de grafrede ingeluid? Moet de naaste op de hoek van de straat zijn blik dan maar afwenden, zodat u zich volkomen kunt wijden aan uw ‘heilige’ plaatsen? U weet wel, die stinkende man, die zich al dagen niet gedoucht heeft; die vrouw die haar huis met zich meezeult, die bedelaar.”
  • Zo’n betoog vraagt om een antwoord. Dat komt van theoloog Bram van de Beek, opperrabijn Binyomin Jacobs en SGP-leider Kees van der Staaij. Met die laatste spraken we uitgebreid: over woede en boosheid, over de scheidslijn tussen gematigde en radicale islam, over de doodstraf en antissemitisme.
  • Een mooi gesprek met Esther Naomi Perquin. De Dichter des Vaderlands legt haar leven naast dat van Mozes. Ze deed haar best om met God te breken. “Maar daar heeft Hij zich niets van aangetrokken. God ging niet weg.”
  • Denken en ervaren, dat doen we graag in de kerk. Maar raakt dat ons echt, in het DNA van onze ziel? Herman Paul legt de focus bij ons verlangen, in zijn nieuwe boek: De slag om het hart.
  • Willem Maarten Dekker begrijpt niet waarom iedereen zo over Thierry Baudet heenvalt. Sterker nog, hij wordt node gemist aan de formatietafel, denkt onze columnist. “Wat zal de arme Buma het deze dagen moeilijk hebben tussen het liberale optimisme van de VVD, het radicale autonomiedenken van D66, en het Jezus- zonder-cultuurchristendom van de CU. Wat zou hij het goed kunnen hebben met Baudet.
  • Na de scheiding van zijn ouders had freelancefotograaf Folkert Koelewijn jarenlang geen contact met zijn vader, Henk. In 2013 zocht Folkert hem op en haalden ze zoveel mogelijk in – totdat Henk eind 2015 overleed. Sinds het hernieuwde contact heeft Folkert geen contact meer met zijn moeder, waardoor hij nu beide ouders mist.
  • Ik de boekenrubriek onder meer aandacht voor het nieuwste boek van Sanneke van HasselStille grond, Gods letterproeverij van Frank Bosman en De buurjongen van Jan Siebelink. En columnist Arie Kok vraagt zich af waarom iedereen toch altijd wil weten of een roman autobiografisch is. Als vanouds veel aandacht voor non-fictie en theologie, films en muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *