Ze snappen in het Westen maar weinig van het Midden-Oosten, vindt de Armeense Bisschop Shahe Panossian. Op reis in Europa werd hij in zijn ambtsgewaad aangezien voor een ISIS-strijder. En die bommen van Obama, daar moet hij al helemaal niks van weten. 

tekst Marjon van Dalen beeld Jaco Klamer

De Armeense bisschop Shahe Panossian moet even stoom afblazen als ik hem ontmoet in Beirut. Hij is net terug van een reis naar Europa. “Ik werd daar bijna als terrorist behandeld. ‘Bent u soms lid van ISIS’, vroegen ze me bij de luchthavenbeveiliging, ‘u bent in het zwart’. Wat een cultuurbarbaren! Moet ik nota bene aan het hoofd beveiliging uitleggen dat een habijt een ambtsgewaad is van een christelijk leider. Wat leren ze op uw universiteiten in Europa eigenlijk over normen en waarden?!” De toon van het gesprek is meteen gezet.

“Eerst creëert het Westen een monster als ISIS, en dan claimen ze ook nog het recht om onze steden en kerken plat te bombarderen.”

Shahe Panossian zit net als andere kerkleiders in het Midden-Oosten tot over zijn oren in de diaconale zorgen. Dagelijks kloppen tientallen, soms honderden gevluchte Armeense christenen uit Syrië aan bij hun Libanese broeders voor eten en onderdak. Gezinnen in Beirut schikken in en bieden onderdak aan complete gezinnen, zowel geloofsgenoten als moslims. “Onze Armeense gemeenschap hier in Beirut is compleet overweldigd door zoveel nood. Hier waren we niet op voorbereid.”

Bommen van Obama

De Armeense gemeenschap in Libanon telt 150.000 zielen en is nauw verbonden met Syrië. “Onze kerk kent geen grenzen. In de Syrische stad Aleppo zitten op dit moment nog 22.000 Armeense christenen. Iedere dag wordt de stad gebombardeerd. Het merendeel van onze scholen en kerken daar functioneert nog, maar de vraag is: voor hoe lang? De meeste bommen komen neer op gewone huizen en er vallen veel burgerslachtoffers.” Panossian is dan ook furieus over de militaire acties van Obama. “Deze bombardementen zijn mensonterend, een totale vernedering. Eerst creëert het Westen een monster als ISIS, en dan claimen ze ook nog het recht om onze steden en kerken plat te bombarderen. Ik adviseer Obama een wijzere politieke koers te varen.” Die ziet er volgens de bisschop eenvoudig uit: “Als Amerika zijn invloed aanwendt om de financiële lijnen naar ISIS te blokkeren, dan is dat een grote stap in de goede richting. Maar ik vrees dat zijn economische belangen daar een te grote rol voor spelen.”

Panossian is van mening dat het Westen zijn handen beter af kan trekken van het Midden-Oosten. “We hebben gezien wat het resultaat is van dat machtsvertoon: extremisme en polarisatie. Maar dat is ten diepste niet onze volksaard. Wij leven al eeuwen samen met verschillende geloofsgroepen in deze regio. Net na de Armeense genocide een eeuw geleden, streken wij neer in het noorden van Syrië, bij de plaats Deir-L-Zor. Als de lokale woestijnvolken, en dat waren Sunni-moslims, ons niet de helpende hand hadden toegestoken, zouden we zijn omgekomen van de honger en dorst in de woestijn. Dankzij hen bestaat vandaag onze kerk hier nog!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *