De energie van theoloog Tom Wright is immens. Hij publiceerde zo’n tachtig boeken, van streng academisch tot populair. ‘Ik schrijf graag en het geeft mij ontspanning’, relativeert hij. Maar zijn drive is onmiskenbaar. Een inleidend interview op de N.T. Wright special van De Nieuwe Koers.  

tekst Hans Burger en Tjerk de Reus

Nicholas Thomas Wright (1948) is de celebrity van de theologische wereld. Zijn populaire titels worden in hoge oplagen gedrukt, hij krijgt voortdurend lof toegezwaaid van vakgenoten en is een graag geziene gastspreker op conferenties en in kerken, van Caïro tot Vancouver. Maar als je Wright de hand schudt, blijkt hij every inch een gewoon mens te zijn. Simply Wright, met een variant op een van zijn bekende boektitels. Op een zonnige middag in de nazomer pikken we Wright op bij een hotel in de buurt van St. Andrews, waar zijn faculteit een away day heeft belegd: een bezinningsdag met het oog op het nieuwe academische seizoen. Wright is de vriendelijkheid zelve, hij somt meteen een paar pubs op waar we later in de avond kunnen dineren, want hij is easy, zegt hij: “Ik heb alle tijd.” Hij poseert nog even voor een foto en dan stapt hij in de auto, om ons via smalle en bochtige wegen door het heuvelige landschap te dirigeren naar zijn woonhuis, in de buurt van het gehuchtje Eli. Een eenzame, maar schitterende plek, die je je ervan doordringt hoe weids een weids uitzicht kan zijn. “Toen we van Durham verhuisden naar Schotland, wilden we graag een plekje waar de zee zichtbaar zou zijn”, vertelt Wright. “Zelf groeide ik op in Noordoost Engeland, nét aan de andere kant van de baai bij Edinburgh. Dit Schotse kustlandschap voelt dus als thuis.” Vanaf het terras achter het woonhuis lopen de weilanden en akkers glooiend naar beneden, hier en daar graast een kudde roodbruine koeien. Op een paar kilometer afstand ruist de zee, grijze rotseilanden pieken eenzaam omhoog.

Fascinatie voor Paulus

Wright doceert aan St. Mary’s College, de theologische faculteit van de universiteit van St. Andrews. Hij kwam er terecht in 2010, nadat hij zijn bisschopsambt in de Anglicaanse kerk had neergelegd. Die beslissing had alles te maken met zijn vierde grote academische boek in de serie Christian Origins and the Question of God, dat maar liefst 1650 pagina’s telt. Het boek heet Paul and the Faithfulness of God en lijkt de kroon te zijn op Wrights levenslange fascinatie voor Paulus. “Ik heb met veel plezier aan dit boek gewerkt”, vertelt hij, “maar het kostte meer tijd dan ik had gedacht. Ik startte ermee tijdens een sabattical in 2009. In januari 2010 kwam ik terug in Durham, waar ik bisschop was. Al snel werd duidelijk dat ik het Paulusboek niet kon afronden als we in Durham zouden blijven. Het was een moeilijke beslissing, maar ik heb er toen voor gekozen om de uitnodiging van St. Andrews om er hoogleraar te worden te aanvaarden. Toen ik eenmaal hier was, moest ik nog allerlei andere boeken gereed maken, zoals de Bijbel voor iedereen-serie. Ook schreef ik op verzoek van de uitgever Gewoon Jezus en in mijn hoofd groeide het concept voor Hoe God koning werd. Tussendoor trok de uitgever ook nog aan mijn jasje met de vraag om een lezing over de psalmen uit te werken tot een boek. Hij zei: pak die lezing als basisstramien en op elke plek waar je een psalm ter sprake brengt, weid je er wat grondiger over uit, dan heb je een boek! Dat deed ik, met Pleidooi voor de psalmen als resultaat. Je zult begrijpen dat ik opgelucht was dat na al die drukte vorig jaar het dikke boek over Paulus verscheen.”

Wright zoekt in zijn populaire boeken welbewust contact met een breed lezerspubliek.

Werken aan al die verschillende projecten doet denken aan simultaan schaken. De doelgroepen waarop Wright zich richt, verschillen sterk. Maar dat levert hem juist ontspanning op, zegt hij met gevoel voor ironie: “Die omvangrijke wetenschappelijke boeken kosten me veel zweetdruppels. Tussen de bedrijven schrijf ik de kortere, populaire boeken, en daar geniet ik van. Ik houd erg van schrijven. Dergelijke boeken voor een breed publiek kosten me niet al te veel tijd, vaak komt het neer op het samenvoegen van een paar lezingen, en daarin breng ik wat orde en structuur aan.”

Breed publiek

Ontspanning is natuurlijk niet het enige wat Wright drijft. Hij zoekt in zijn populaire boeken welbewust contact met een breed lezerspubliek. Een opvallend trekje van Wrights bezigheden, want niet veel collega’s doen het hem na. “Klopt, en eigenlijk is dat een schande”, vindt Wright. “In mijn loopbaan heb ik eigenlijk altijd die twee wegen bewandeld. Ik werkte in de academische sfeer, maar was ook als pastor, bisschop en voorganger actief. In de hedendaagse wetenschappelijke kringen is dat ongebruikelijk geworden. De studie van het Nieuwe Testament is sterk gespecialiseerd, en dat trekt mensen aan die zich graag met details bezighouden. Maar je moet ook de overstap durven maken naar een breder publiek, dat niet alleen de details wil weten, maar vooral geïnteresseerd is in het grotere, omvattende beeld. En natuurlijk moet je dat doen zonder ingewikkelde termen. Wat dit betreft heeft ons opgroeiende gezin mij een nuttig lesje geleerd. De kinderen stelden mij veel vragen, en als ik met gewichtige termen op de proppen kwam, zeiden ze: ‘Pappa, zeg het nu eens gewoon!’ Van dit lesje in nederigheid zijn mijn boeken als Gewoon Jezus en Eenvoudig christelijk het gevolg. En ik moet zeggen, dit type boeken schrijven geeft mij veel plezier.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *