Ruim driekwart van de Nederlandse christenen vindt dat kerken op koopzondagen hun deuren moeten openen voor winkelend publiek.

Dat blijkt uit onderzoek dat we als De Nieuwe Koers uitvoerden onder ruim 1.000 christenen. In een online enquête werd hen gevraagd of en welke rol zij voor kerken zien weggelegd nu steeds meer gemeenten hun koopzondagenbeleid verruimen.

Speciaal programma

Terwijl de meeste kerken hun deuren zondags na de gebruikelijke viering in het slot gooien, zegt meer dan driekwart van de respondenten liever te zien dat de godshuizen juist worden opengesteld voor winkelend publiek. Meer dan de helft van de christenen duidt het zelfs als “missionaire plicht van de kerk” om shoppers te bereiken.

Tweederde van de respondenten pleit ervoor tijdens de extra openstelling een speciaal programma te bieden aan winkelend publiek. Daarbij kan gedacht worden aan een extra dienst, een korte vesper of een moment van stilte en bezinning.

Missionaire opdracht

Als belangrijkste reden voor de verruiming van kerkopenstelling op koopzondag voeren respondenten aan dat op die manier publiek wordt bereikt dat op andere momenten niet binnenkomt. Andere argumenten die vaak worden genoemd: de kerk biedt mensen een plaats van rust, en: de kerk toont zo haar gastvrijheid. Slechts 7 procent zou een dergelijke regeling willen treffen omdat er mogelijk iemand tot geloof zou komen.

Over het onderzoek

Het onderzoek van De Nieuwe Koers werd uitgevoerd in samenwerking met de Evangelische Omroep, het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. Daarmee is de online enquête bij een brede christelijke doelgroep in heel Nederland onder de aandacht gebracht. In totaal 1.027 mensen uit alle provincies vulden de enquête in, van wie 926 volledig. 63 procent was man, 37 procent vrouw. Over de leeftijdscategorieën zijn respondenten gelijkelijk verdeeld, met uitzondering van de categorie <20 jaar. In die categorie deden slechts 19 mensen mee, in tegenstelling tot gemiddeld 200 deelnemers per andere leeftijdsgroep.

Volledige artikel Kerk en koopzondag DNK nov 15

Volledig persbericht onderzoek koopzondag

4 thoughts on “Onderzoek koopzondag: verruim openingstijden kerk

 1. Geachte redactie.

  Wat een onzin verhaal. Driekwart van de christenen in Nederland???? Enquete onder 1000 christenen??? Dat is geen driekwart van de christelijke nederlandse bevolking. Nog niet eens 1%.
  Jullie moeten je inzetten voor koopvrije zondagen ipv dit soort onzin voorstellen te doen.

  groet
  Andre Dijkstra

  1. Dat heet statistiek, zo wordt veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Het betekent dat de 1000 mensen ongeveer de Nederlandse christenen vertegenwoordigen (zoals uitgelegd inderdaad was de steekproef idd een brede doorsnee) en dat driekwart daarvan het eens is met de stelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *