• Veel mensen hebben de neiging iets voor een ander te willen doen. Ze vergeten met de ander te zijn. “In de hemel gaat het om ‘zijn’, niet om ‘doen’. Als dat het uiteindelijke doel is, waarom beginnen we er dan nu al niet mee?”, vraagt de Britse theoloog Samuel Wells zich af. De Nieuwe Koers zocht ‘m op in Londen.
 • De zorg voor de schepping wil onder christenen maar geen thema worden, constateert Tjirk van der Ziel. Maar op de kaalgeslagen akker van het westerse christendom valt met het wereldwijde voedseldebat eindelijk een zaadje dat weleens tot een warm verhaal zou kunnen ontkiemen.
 • Hoe laakbaar we het gedrag van #metoo-zondaars ook vinden, is hun vrije val in de publieke haatput nu het beste dat de 21e-eeuwse samenleving te bieden heeft? Biechtspecialist Eric Luijten pleit voor meer zelfreflectie, jurist Hendrik Hendrikse tekent de juridische route en Hannah van Horst en Annet Speelberg kijken achter de metoo-deuren van de kerk.
 • Dat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland al jaren kampt met een afnemende betrokkenheid van jongeren en tegelijk met een oplopend priestertekort, stemt bisschop Hans van den Hende allesbehalve somber. “Ik zie ons nog lang niet uitgespeeld.”
 • Nadat iemand een brandende Koran voor zijn deur legde, was Nabeel zijn leven in Pakistan niet meer zeker. Beschuldigd van blasfemie moest hij halsoverkop vluchten. Omdat het pijn doet, belt hij niet zo vaak met zijn familie, en nog minder met zijn vriendin. “Voor haar toekomst is het beter als ze me gaat haten.”
 • Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad wil álles uit het leven halen. Voor zijn krant ligt de lat dan ook hoog: die moet de beste van de wereld zijn. Het heeft allemaal te maken met wat zijn vader altijd zei: ‘Er is méér in u’.
 • Om met een dosis vrolijkheid de geseculariseerde ziel weer wat zingeving bij te brengen, lanceerde de NTR recent een nieuwe comedyserie: Oh, mijn hemel. Hoe serieus en aansprekend is deze poging tot godsdienstige (her)opvoeding, vraag Karlijn Goossen zich af?
 • Waar zouden de bewindslieden Carola Schouten, Arie Slob en Paul Blokhuis zich met voorrang voor moeten inzetten? Jan Huijgen (boer-filosoof), Jan Vreugdenhil (bestuurder Vreugdenhil Dairy Foods), André Rouvoet (Zorgverzekeraars Nederland), Hans van Vliet (Leger des Heils) Loek Schueler (CNV Onderwijs) en Ad Verbrugge (filosoof en voorzitter Beter Onderwijs Nederland)  adviseren de kersverse ChristenUnie-bewindslieden van Rutte-III.
 • God als Vader, dat levert gemakkelijk misverstanden op, vindt Bram van de Beek. Al snel wordt Hij een ‘lieve papa’ die niets liever doet dan jou op je gemak stellen. Dat valt te lezen in Van de Beeks nieuwe boek: Mijn Vader, uw Vader. Dwarse theologie, zoals we van hem gewend zijn.
 • De digitale werkelijkheid van onze controle- maatschappij vervreemdt ons van onszelf, valt te lezen in Klont, de nieuwe roman van Maxim Februari. Wie is de mens dan nog?
 • In de literaire rubriek ook aandacht voor De heilige Rita van Tommy Wieringa, kerstbundel De zoon van Els Florijn, Arie Kok, Ria Borkent e.a. en het (nieuwste) werk van Arthur Japin.
 • In de non-fictiebesprekingen Hopeloos Hoopvol van John Caputo, De Bijbel en het gezag van God van Tom Wright, Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis van Rob Hartmans, Zwerven met God van Brandan Robertson, De erfenis van Adriaan van Johan Lock en Leven in Christus van Hans Burger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *