• Als we onze kinderen als prinsen en prinsessen opvoeden, hoe beïnvloedt dat de ontwikkeling van hun geloof? Filosoof Ewald Mackay en EH-directeur Els van Dijk reflecteren, predikant Joost Smit, jeugdwerkers Corjan Matsinger en Marian Timmermans reageren.
 • Het is wetenschappelijk nu mogelijk om een menselijk embryo te maken zonder bevruchting. Daarmee krijgt een oude vraag een nieuwe dimensie: wanneer begint het leven? Wetenschapsjournalist René Fransen duikt in de materie.
 • Helpen bitcoin en andere cryptovaluta ons godverlaten geldsysteem te tackelen? Of heeft de geldwolf zich weer eens nieuwe schaapskleren aangemeten? Theoloog Alain Verheij bezit zelf 0,04085844 bitcoin en gaat op onderzoek uit.
 • Kerktaal wordt steeds gebruiksvriendelijker, en dat is een zorgelijke ontwikkeling, zegt kerkganger Willem Smit. Want als in de kerk alles lekker, leuk en catchy wordt, welke verbeelding neemt ons dan nog mee?
 • Laurina de Visser verloor beide ouders kort na elkaar. Nu helpt ze tieners die hetzelfde meemaken. “Ik vroeg of God mij maar wilde loslaten.”
 • Als je hersenwetenschappers moet geloven, hebben we geen vrije wil. Ons bewuste denken hobbelt zo’n beetje achter de feiten aan. Maar klopt dit wel? Neurowetenschapper André Aleman vindt van niet, blijkt uit zijn boek Je brein de baas.
 • In een nieuwe serie onderzoekt Johan Hardeman bijzondere plaatsen waar pastoraat wordt verleend. In deze eerste editie ‘parochie’ Schiphol.
 • De nieuwe Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff kwam pas als eindtwintiger in aanraking met het geloof. Sindsdien voelt ze zich opgenomen in een groter verhaal. ‘Ik ben minder belangrijk dan ik altijd dacht.’
 • In de literaire rubriek aandacht voor De moord op Commendatore van Haruki Murakami, kerstbundel De idealisten van Louise Fresco en Levensberichten van Sander Kollaard.
 • In de non-fictiebesprekingen Voor een nieuw begin van Maarten den Dulk, Vertrouwen op God van Marten van Willigen, De mens is geen plaag van Cees Buisman en de Bonhoeffer-biografie van Ferdinand Schlingensliepen die nu ook in het Nederlands is vertaald.

One thought on “Deze maand in De Nieuwe Koers

 1. Het artikel in de laatste Nieuwe Koers,” weetje dat je een prinsje bent?” daar hebben we in de kerkelijke gemeente ook veel mee van doen. mijn vraag is, kan ik dit artikel krijgen om uit te delen onder de broeders kerkenraad?
  Of geeft u toestemming dat ik het artikel zelf kopieer en aan de broeders geef?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *