Deze maand de volgende onderwerpen

  • Angst en onbehagen in de samenleving leiden tot extreme reacties. Van nietsontziende woede tot eenzijdig begrip voor de zieligheid van daders. We weten niet goed raad met het kwaad, constateert Beatrice de Graaf. In haar essay ‘Heilige strijd’ zoekt ze een alternatief.
  • Een betoog van auteur Désanne van Brederode, naar aanleiding van de stelling van Irma Donkersloot in Trouw dat sterven in eenzaamheid nu eenmaal “een wrange vrucht is van onze voortvarende en succesvolle levensstijl.” In Syrië, zegt Van Brederode in haar reactie, wordt al jaren op grote schaal eenzaam gestorven.
  • Rik Torfs constateert bij het overlijden van Eberhard van der Laan dat we steeds minder goed overweg kunnen met onze sterfelijkheid.
  • In de Mozes-rubriek een gesprek met Inez van Oord die binnenkort haar boek Rebible presenteert, een zoektocht door de Heilige Schrift van de oprichter van Happinez. “We hebben de laatste jaren Boeddha als een teddybeer omarmd, spirituele goeroes gelezen en kloosters bezocht in India, en uiteindelijk vraag je je af: wat zijn mijn roots, waar kom ik vandaan? Dat is toch het christendom.
  • Uitgerekend dankzij de secularisatie zijn hedendaag- se kunstenaars opnieuw geïnteresseerd in religie, ontdekte kunsthistoricus Joost de Wal. In gesprek met theoloog Paul van der Harst verkent hij schoon- heid en tragiek van dit moderne huwelijk.
  • Met The Case for Christ verschijnt er een nieuwe kraker uit de Amerikaanse verlossingscinema in Nederland. Wat beogen deze redemptive films en zal de Nederlandse kijker er warm voor lopen?
  • Uitgever Ernst-Jan Pfauth las een jaar lang zoveel mogelijk zelfhulpboeken om een betere versie van zichzelf te worden. Het tegenovergestelde gebeurde. Daarom schreef hij een zelfhulpboek waarmee je leert dankbaar zijn voor wat je hebt.
  • De vergrijzing slaat toe en de dominee is te druk, dus leiden gemeenteleden van de protestantse kerk in Groningen steeds vaker zelf een uitvaart. Een reportage.
  • Ik de boekenrubriek onder meer aandacht voor het nieuwste boek van Renate DorresteinReddende engel, Nachtvlucht van Antoine de Saint-Exupéry en Wolkersbiografie Het litteken van de dood. Columnist Nels Fahner werpt de vraag op waarom steeds meer auteurs in opstand komen jegens hun uitgeverij en in de non-fictierubriek onder meer aandacht voor de glossy Beeldenstorm, een eenmalige glossy die nieuwe en experimentele bewegingen in christelijk Nederland in kaart wil brengen. Ook een bespreking van de veelbesproken heruitgave van de klassieker De Ondergang van het Avondland door Tjerk de Reus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *