Een verfilming van een Bijbelverhaal is per definitie een waagstuk. Het moet voldoende historiegetrouw, maar toch ook interessant blijven. Het resultaat is daarom vaak vlees noch vis. Risen, een productie over het lijden en de opstanding van Jezus Christus, kiest met dat dilemma voor ogen voor een niet eens zo opzienbarende, maar toch vernieuwende invalshoek. De film neemt het concrete leven van de Romeinse legeraanvoerder Clavius als uitgangspunt. En dat schept ruimte in een beladen geschiedenis.

Door Gert van de Werken

Clavius heeft als leidinggevende de grafwachters onder zijn hoede. De legeraanvoerder krijgt de opdracht het gerucht van de opgestane Jezus te onderzoeken. Clavius, een sympathieke ‘non-believers’, wordt overtuigend vertolkt door Joseph Fiennes, bekend van kaskrakers als Shakespeare in Love en Enemy at the Gates. Fiennes geeft door zijn vertolking een getrouw beeld van het bestaan in het Romeinse leger, al is er soms iets te veel geprobeerd om het leven van Clavius te schetsen.

De delicate en rauwe randen van het Bijbelverhaal worden niet geschuwd, maar Risen slaat niet door. De gruwel krijgt een plek, zonder er al te zeer op in te zoomen. De Bijbelse verhaallijn wordt daarbij ook op een redelijk natuurlijke manier vervlochten met het leven van Clavius. Het personage en zijn rol zijn fictief, maar lopen niet overdreven uit de maat met de geschiedschrijving.

Het verhaal van Jezus en Clavius worden daarmee echt een geheel. Risen boeit door het vehikel van Clavius’ leven en raakt uiteindelijk door het personage van Christus. De makers van Risen blijven over de gehele linie verrassend bijbelvast. Onoverkomelijk laat de film daardoor, zoals bijna altijd bij de verfilming van bijbelse verhalen, nu en dan een nogal gekunstelde indruk achter. Verfrissend is de soms artistieke en abstracte verbeelding van de geschiedenis, waarmee Risen ook de betekenis van kruisiging en opstanding een plek willen geven. De maker neemt op de koop toe dat die insteek de scherpe randen van het evangelie her en der wat afvlakt. Risen weet niettemin zonder al te veel kunst- en vliegwerk de kern van het christelijk geloof te vangen; natuurlijk en misschien zelfs een tikje missionair.

Land: Verenigde Staten | Jaar: 2016 | Duur: 107 min.
Regie: Kevin Reynolds | Cast: Joseph Fiennes, Tom Felton, Peter Firth, Cliff Curtis
Vanaf 24 maart in de bioscoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *