Wat heeft God met mijn dagelijks leven te maken? Dat we het soms moeilijk vinden om die vraag te beantwoorden, is een verborgen kant van de secularisatie, zegt Sjaak van den Berg, de nieuwe directeur van de IZB.

Niet alleen de wereld om ons heen is minder gelovig, wij zijn zelf van binnen ook geseculariseerd, zegt Sjaak van den Berg. “Vaak hebben we een andere mindset zodra we de kerk uitlopen. We zijn onze gelovige houding kwijtgeraakt. Daarom is navolging een hot issue voor de IZB.” Sinds juni is hij de nieuwe directeur van de organisatie, die zich richt op zending in Nederland. Daarvoor was hij Predikant van de Martinikerk in Groningen, en missionair predikant in die stad. Een baan waarin hij zich heeft kunnen oefenen in die navolging.

Stotteren

“Ik wist al vrij jong dat God me riep om predikant te worden. Maar ik had het probleem dat ik heel erg stotterde. Ik heb daardoor echt een crisiservaring gehad. Je voelt je geroepen, gaat op de preekstoel staan en het lukt gewoon niet. In die crisis heb ik echt geleerd om met God om te gaan. Het is heel goed geweest om iets niet op zak te hebben. Dat heeft me geleerd om afhankelijk te zijn. Stotteren is een psychosomatisch probleem: hoe meer ik me druk maakte om de mening van anderen, hoe erger het werd. Ik moest dus leren mijn hart op orde brengen: wat drijft mij om op de preekstoel te klimmen? Daarvoor is kritische zelfreflectie nodig: wat heeft mijn leven te maken met God?”

Voetbalveld

Diezelfde gedrevenheid motiveert hem ook in het werk voor de IZB. De organisatie steunt lokale gemeenten om echt missionair te zijn, en niet te denken: we hebben een evangelisatiecommissie, we zijn missionair. En het gaat verder dan de kerkdiensten wat aantrekkelijker te maken, vertelt Van den Berg. “Dat attractiemodel kan misschien werken voor randkerkelijken, maar de ouders die ik naast mij langs het voetbalveld zie staan, die leven in zo’n andere cultuur, hen zie ik echt niet zomaar in de Martinikerk zitten. Maar op zaterdag ben ik daar wel, niet om te preken, maar ik heb oprechte interesse in die mensen. De sleutel is dat zij mensen leren kennen wiens stuur van het leven in handen van Jezus is.”

Christus als kern

“Om die houding aan te nemen, is het belangrijk om iedere dag weer te focussen op Christus als kern. Om Hem na te volgen in ons eigen leven.” Van den Berg wil dat gemeenten een plek zijn waar christenen daarin kunnen oefenen. “De IZB organiseert oefenplaatsen. Bijvoorbeeld een project waarin je iets organiseert voor alleenstaande moeders. Of je oefent je in het geven van club. De voorbereiding daarvan is al een geestelijke oefening. Wat je daar leert, kun je implementeren op je werk.”

Van den Berg is zelf ook betrokken bij die oefenplaatsen. Hij ziet zichzelf dan ook meer als meewerkend voorman dan als directeur op afstand. Maar hoe zit dat nu met zijn roeping als predikant? “Als dominee voelde ik me inderdaad sterk geroepen, dus ik zou hier niet zitten als ik Gods stem hierover niet zou hebben gehoord. Bovendien blijf ik preken, dat zou ik niet willen missen.”

Tekst: Eline Kuijper

Beeld: IZB

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *