Hanka Schupper (5 maanden), Helena Schupper (1 jaar), Judith Schupper (10 jaar)… Zomaar drie namen in een eindeloze stroom. In de aanloop naar de Auschwitz-herdenking van morgen worden in voormalig kamp Westerbork 102.000 namen voorgelezen. Via 102000namenlezen.nl kun je er zelf bij zijn. Achter elke naam schuilt een persoonlijk drama, met een echo die doorklinkt tot vandaag. Vermoord om wie ze waren. Om wat ze waren: Joods.

tekst Arie Kok

Op hetzelfde moment staan er bewapende leden van de Koninklijke Marechaussee bij de Joodse school Het Cheider in Amsterdam. Beveiliging was daar altijd al, maar sinds de aanslagen in de supermarkt in Parijs zijn de maatregelen aangescherpt. Antisemitisme is 70 jaar naar dato nog steeds een probleem, en neemt zelfs weer toe, ook in het tolerante Nederland. Hoe zou dat komen?

Waarom bestaat antisemitisme zelfs in landen en gebieden waar geen Jood te vinden is?

Die vraag werd ook in gesteld in de uitzending van Buitenhof van gisteren. Alle ins en outs van antisemitisme werden doorgesproken. Het was een verstandig gesprek, in alle rust, scherpte en eerlijkheid. Maar één vraag bleef in de lucht hangen: waar is antisemitisme eigenlijk op gebaseerd? Waarom duikt het steeds weer op? Waarom bestaat het zelfs in landen en gebieden waar geen Jood te vinden is? Er werd een heel palet aan argumenten uitgewisseld, maar de verstandige mannen kwamen er niet uit.

Ik dacht: zou het misschien iets te maken hebben met God, verbond, verkiezing, dat soort woorden? Ze resoneren niet meer in het publieke debat. Wie weet nog wat ze inhouden? Het zijn geen argumenten die een geseculariseerd mens in de mond kan nemen. En doe je het wel, dan plaats je je buiten het debat. Maar een ander antwoord op de vraag waar antisemitisme vandaan komt kan ik, wat ik ook probeer, maar niet bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *